Effektiv pakking for en oval weekend

I dette innlegget vil jeg – men min erfaring – gi noen gode råd med tanke på hva og hvordan.  Når du har lest ferdig – og dersom du følger rådene, er det utrolig hva du får med deg…

Før jeg kommer til selve rådene – er det slik at jeg har mer erfaring enn de fleste?
Ja, det har jeg nok.  Siden 1989 og frem til dags dato har jeg ukentlig hatt mellom 2 og 6 flyvninger og vært på reise i ca 45 av årets 52 uker i hele perioden. Da lærer man seg noen triks…

Det viktigste når du pakker kofferten er være både kreativ og smart slik at du får utnyttet koffertens plass 100%.  Og start med å få tak i en lett koffert som du vet er testet med hensyn til kvalitet – det behøver ikke koste det helt store.

Så var det den evige diskusjonen – skal vi ta med denne og denne «for sikkerhets skyld»?  Mange tar heller med seg litt ekstra for å være på den sikre siden…

Det er jo slik i 2024 at du ikke bare skal ha plass i bagasjen, den skal heller ikke veie mer enn det som er tillatt.  Disse reglene er det viktig å sette seg inn i da de er forskjellige fra selskap til selskap.  Og husk for all del:  Bruker du flere forskjellige selskap så må du holde deg innenfor reglene til det selskap som er mest restriktivt.  Lik det eller la være, det er slik det er…  Begrens deg selv slik at du unngår tildels saftige gebyrer for overvekt – enten det er på innsjekket bagasje eller det er håndbagsje.

Så, med en lett kvalitetskoffert får du altså mer med deg innenfor vektgrensene.  Det er da logikk for perlehøns…

Reiser du ofte – som jeg gjør – så går pakkingen av seg selv, men de færreste gjør det og
en smule planlegging kan være lurt.  Vent i hvert fall ikke til siste liten – da tar du med deg alt du kommer på og glemmer stort sett det du burde husket… En dårlig løsning.  Skal jeg på
lengre tur så deler jeg gjerne opp pakkingen i flere etapper – det har jeg funnet ut at fungerer fint for meg.

Et råd som ikke så mange tenker på i forbindelse med pakkingen er å gjennomføre en viss research av din destinasjon; Skal du til de høye fjell eller sydens sol, hva er normale temperaturer på denne tiden av året, er det mye eller lite regn på den aktuelle tiden og hvilke aktiviteter er aktuelle.  Trår du feil her kan det bli enten dyrt eller du får ødelagt reisen fullstendig.

Så er det tid for å pakke det hele ned i kofferten. Jeg starter med å legge alt utover gulvet eller dobbeltsengen så jeg får et godt overblikk.  Du ser ganske raskt de helt store feil og får gjort noe med de.

Mange tenker i «outfits» – sett som passer sammen når de skal ut og reise.  Det er stort sett den mest effektive måten å gå tom for plass.  En «outfit» krever fullstendighet og ofte passer settet ikke sammen med noe annet av det du har med deg på turen.

Derfor, pakk tøy som passer til mye forskjellige annet tøy. Eksempelvis bruker jeg mye lyseblå og hvite skjorter.  De passer fint sammen med forskjellige type jeans og chinos (korte som lange), jakker og gensere og jeg kan sette sammen ulike «outfits».  Du kan ta kombinere på
kryss og tvers uten begrensninger.

Mengden toalettsaker du skal ha med avhenger nok av om du er mann eller kvinne, men
fortsatt er det relativt enkelt å begrense seg.  Dog, skal du være lenge – baser deg på å kjøpe på stedet i stedet for å ta med deg alt mulig.  Du kan også pakke deler av det inn i små reiseflasker og små plastposer for å effektivisere plassen.  Husk uansett å pakke det hele inn i en plastpose.  Det er kjedelig å komme frem til hotellet for å oppdage at hårskummet har fyllt hele kofferten…

Se på pakkingen som å spille tetris – hver element er en brikke i tetris der det er om å gjøre å finne den mest effektive plassen for akkurat det elementet.  Rull tøyet sammen som en burrito – ikke brett det.  For det første tar det mindre plass og for det andre holder det seg bedre. Når du har lagt et lag i bunnen av kofferten med sammenrullet tøy kan du så legge de andre tingene oppå «rullene». Det kan være lurt å pakke flere skjorter/pique/t-skjorter enn
bukser.  Små-burritos som underbukser og t-skjorter bruker du til å stappe ned i de små hullene og glipene som det alltid blir i en koffert, uansett.

Skjorter med kraver legges anfødtes for ikke å ødelegge kraven og dersom skjorten er av den mer formelle typen kan det være smart å benytte beltet til å være der halsen er for å holde formen på det.

Dressbukse/finbukse brettes på midten – den bretten kan dampes bort.

Dressjakke legges pent ned, men det er viktig å unngå å brette selve skuldrene da disse er vanskelige å få fine igjen.

I varme strøk har jeg funnet en god løsning som fungerer for meg.  Etter en lang dag ute så tar jeg normalt en god dusj før vi går ut og spiser, skifter og passer på å ta på meg noe for
kvelden hvor jeg kan bruke skjorte/t-skjorte etc dagen etter.  På den måten har jeg alltid noe rent på meg på kvelden og kan fint bruke det samme dagen etter.

Skoene legger du i en skopose – både for skoene sin skyld og resten av tøyet. I skoene
legger du sokker.  Effektivt for plassen og skoene beholder formen.

En annen viktig regel er at det tunge skal nederst, både fordi det er effektivt og fordi det skåner det andre tøyet fra å ha «noe tungt oppå seg».

Har du fortsatt problemer med plassen, så finnes det fantastisk effektive vakuum-poser som sparer enormt med plass og det er superenkelt å bruke – og gjenbruke.

Viktig å holde orden i veska så du vet hvor ting er, ikke minst den lille håndveska / skulderveska du har med pass, billetter etc i.

Et nest siste tips – og som du sikkert tenkte på litt tidligere i innlegget:  Vei bagasjen din før du reiser.  Det er kjedelig (og kan bli dyrt) å pakke om ved f.eks. check-in desken på flyplassen.

Et siste tips som jeg selv har benyttet mange ganger, spesielt når jeg virkelig har dårlig plass i forhold til tiden jeg skal være borte.  Eksempelvis når jeg skulle skrive Reisebrev fra motorsykkelen. Jeg pakket et par plastkasser med rent tøy som jeg skulle ha og sendte det enten som Poste Restante til et sted jeg visste jeg skulle innom eller til et hotell jeg skulle overnatte på.  Så mottok jeg kassen ved ankomst og puttet det skitne tøyet jeg hadde tilbake i plastkassa og returnerte den. Veldig enkelt og greit, men lite brukt…

 

Du kan ikke kopiere innhold fra ReiseLiv.blog.  Du kan derimot donere og så få tilgang til bilder.