Europa - Vesuv og Pompeii

Vi nøt dagene på Amalfikysten og etter en noe kjedelig start fra Napoli, var vi nå fullstendig solgt når det gjaldt Amalfikysten.

En virkelig perle!

Men, vi tenkte at når vi først var på disse kanter av Italia, ville det jo være litt dumt ikke å benytte sjansen til å besøke Vesuv og Pompeii.

Ikke det at vi hadde forferdelig lyst til å forlata Amalfikysten for en hel dag, men skulle vi oppleve Pompeii så var det bare å gjøre det.

I og med vi har et mantra som sier “been there, done that” og som vi faktisk stort sett etterlever, er det nemlig lite trolig vi returnerer til akkurat dette området av Italia igjen. Så det var bare å forberede seg for en heldagstur…

Men først måtte jeg lese meg opp litt på historien (gjør nesten alltid det – føler det gjør at jeg får mer ut av besøkene på den måten):

Vesuv er en vulkan som ligger i nærheten av byen Napoli i Italia. Den er mest kjent for sitt utbrudd i år 79 e.Kr., som ødela den romerske byen Pompeii. Utbruddet var en av de mest ødeleggende i historien og førte til at hele byen ble begravd under lava og aske.

Pompeii var en travl by og et viktig handelssentrum i Romerriket. Byen var kjent for sine vakre bygninger, teatre og offentlige bad. Men da Vesuv hadde sitt voldsomme utbrudd, ble alt dette ødelagt på et øyeblikk. Store deler av byen ble begravd under aske og stein, og mange av Pompeiis innbyggere omkom i katastrofen.

Etter utbruddet lå Pompeii under et tykt lag av aske i over 1500 år, før den ble oppdaget igjen på 1700-tallet. Arkeologene som utforsket stedet fant bevis på hvordan livet i storbyen hadde vært før utbruddet. Mange av bygningene og kunstverkene i Pompeii ble godt bevart under askehavet, og i dag kan besøkende få et unikt innblik i hvordan romerne levde for over 2000 år siden.

Vesuv er fortsatt en aktiv vulkan, og det har vært flere mindre utbrudd siden det store utbruddet i 79 e.Kr. Selv om Napoli og de omkringliggende byene er godt forberedt på en eventuell katastrofe, så er det fremdeles en viss risiko forbundet med vulkanen.

Pompeii og Vesuv er en påminnelse om naturens kraft og menneskenes skjørhet. Selv om det har gått over 2000 år siden utbruddet, er det fortsatt et viktig sted for arkeologer og historikere å studere og lære av. Besøkende fra hele verden kommer for å se ruinene og lære mer om Pompeiis tragiske skjebne. Vesuv og Pompeii er et unikt og uforglemmelig sted som minner oss om historiens skjulte hemmeligheter og naturens ustoppelige kraft.

Vi kjørte egen bil nesten hele veien tilbake til Napoli og deretter opp til en parkeringsplass ved foten av Vesuv.  Her fikk vi ikke kjøre lenger da man anså det for farlig – og i hvert fall ønsket de å tjene penger på “risiko-bildet”.  Vi parkerte lydig bilen og fulgte med den halvmilitære bilen oppover. 

Turen var helt ufarlig da det var vakter og guider med oss, men man skulle ikke gå mange meterne på utsiden av stien før du havnet i “uføret”. Etter en kort biltur fra Vesuv var vi i Pompeii. 

En mektig opplevelse, ikke minst når man begynte å tenke på hva som faktisk hadde skjedd i denne byen. 

Hvilken redsel og lidelse.

Du kan ikke kopiere innhold fra ReiseLiv.blog.  Du kan derimot donere og så få tilgang til bilder.