Dag2 0196

Etter vår fantastiske opplevelse på Nord-Sjælland er det ikke uten forventninger vi nå setter oss i bilen på vei til Fyn i Danmark. Igjen skal vi på reise i Danmark og oppleve ting som vi nok aldri hadde funnet på helt av oss selv, men her sitter vi altså og har som vanlig stilt inn GPSen til vårt møtested. For de av dere som ikke har lest om vår Sjælland-tur følger her en kort faktaboks om reisekonseptet. <reisekonsept fra Sjælland-teksten>

Så, tilbake i bilen snakker vi om hva vi kommer til å oppleve.. Vi vet med sikkerhet at vi får mye mat og drikke på turen og vi vet vi kommer til å få det ypperste av begge deler. Overnattingene kjenner vi også – best in class for å si det slik. Så har vi hørt om syrinenes blomstring på Fyn i Mai og regner med vi får oppleve både lukter og vakre opplevelser for øyet. Det får vi til gangs, men det kommer vi tilbake til. Det viser seg at vi kommer tett på Fyns spesielle natur og ikke minst kulturarv når vi besøker slottene og kroene og ikke minst alle de lokale produsenter og med innlagt shopping.

Dag1 0004

Vi møter opp i Kerteminde på Fyn ved lunsjtid og som seg hør og bør på disse reisene så starter selvsagt reisen på full mage – denne gang inntatt på Restaurant Rudolf Mathis. Restauranten er viden kjent på Fyn der den ligger helt nede ved vannet i selve fiskermiljøet i hjertet av Kerteminde. Noen hevder at dette er Danmarks beste fiskerestaurant. Vi skal ikke bestride det, men tør heller ikke bekrefte det – til det har vi besøkt for få fiskerestauranten i det danske riket (selv om vi har spist på en del av de…). Maten var som vanlig fantastisk – hele 2 hovedretter til lunsj og som seg hør og bør etter en god lunsj, en deilig kopp kaffe. Egentlig godt det var fisk, det er liksom en smule lettere å håndtere til lunsj enn å sette seg bak rattet etter en tung kjøttrett. Sånn tenkte jeg, men vi skulle ikke så langt, kun til Hindsholm som noen ynder å kalle for Kerteminde Bakgård… Vet ikke om jeg tør skrive det, men vi tar vel sjansen. Reisefølget er faktisk invitert med på en guidet tur inne i dette enestående stykke av dansk natur.<sjekk bildene og skriv litt her>. På veien derfra var vi innom Nybro Gårdsbutikk & Fruktplantasje som blant annet lager eplemost fra egen plantasje. Selvsagt både med prøvesmaking og mange spørsmål og svar før vi igjen setter oss i bilen og kjører langs bakker og strender for å stoppe på nytt – det er tid for ettermiddagskaffen som i dag skal nytes på Café Kirkeladen. Alltid godt med en liten kakebit og en kopp god kaffe sånn på ettermiddagen, det for liksom en ekstra energi på et tidspunkt hvor øyelokkene ellers kan bli ganske så tunge.

Reisen går videre – nå til Skårup på Sydfyn. Og mens Kerteminde ligger helt nord på Fyn ligger Skårup altså helt syd på Fyn og plutselig oppleves ikke Fyn som en så liten øy allikevel. Det tok sin tid å kjøre fra nord til syd. Nok om det, vi skal besøke brennevinsbrenner Karsten Kjer Michaelsen som eier og driver det eneste mikrodistelleri i Danmark som produserer egen Eau de Vie og Calvados fra egne epler. Å sette han i gang med å fortelle var som å legge på 10 kroner på en automat uten stoppknapp, men hva gjorde vel det så lenge det var mengder av prøvesmaker å nyte. Selvsagt kunne vi også få kjøpt 3-liters kartonger med oss, men med de fantastisk fleksible reglene ved den norske grensen ble det heller dårlig med det. Derimot så byttet vi sjåfør – fruen tok over rattet frem til der vi skulle overnatte. En øl eller et glass vin er OK i Danmark selv om jeg kjører, men et antall Calvados-shots var i overkant så det ble mor selv som kjørte videre – nå til Broholm Slott.

Det var ingen overraskelse at det også her var en Gourmetrestaurant som ventet på oss. Restauranten lå i selve hjertet av slottet og etter en rundtur på selve slottet går vi til bords og for oss servert en 3-retters gourmetmeny inspirert av våren og med kaffe og litt søte småkaker etterpå. Det var kort og godt et fantastisk måltid og adjektivene man har til rådighet blir liksom en smule fattige når man går fra gourmet til gourmet, men fantastisk var det og så får ord være ord.

Rommet vi fikk var like så herlig som resten og etter en god natts søvn møttes vi alle godt uthvilte til en morgenbuffet med lokale spesialiteter i tillegg til «en mer vanlig frokost» for de som foretrakk det. Før vi reiste rakk vi også en liten rundtur på Oldtidsmuseet på Broholm Slott. Ben there, done that – jeg klarer liksom ikke helt å fascineres så veldig, men artig å ha besøkt det.

Vi er inne på dag 2, og selv om jeg føler jeg har opplevd en hel masse så er også denne dagen fullt til randen – og dertil er turen på Fyn så vidt begynt. Turen går til Egeskov Slott og for slottselskere så er dette en av de store opplevelser. Selv hadde vi bare hørt om det, aldri besøkt. Nå fikk vi imidlertid muligheten til å besøke slottet i full skala, langt mer enn folk flest for også her var det noen private spesialavtaler som var inngått. Det er for øvrig litt av fordelen å reise på en slik tur «med et opplegg» og ikke helt på egen hånd. Man får gjerne oppleve litt mer enn om man kommer alene. Så til Egeskov – en fantastisk perle midt på Fyn. Egeskov Slott har hatt hager – kjente hager – helt tilbake til 1700-tallet og siste tilskudd på stammen ble «Livets have» som symboliserer livets gang og er på 3.500 kvm. Slottsgartneren selv – Peter Bonde – viser oss stolt rundt i hagen som forøvrig også har vunnet mange priser blant annet European Garden Award i 2012. Det er ikke dårlig når man kan tenke seg hvilke andre som deltok i den konkurransen. Vi vandret rundt i flere timer, delvis med guiding og delvis uten og den stillheten vi opplevde der var fantastisk deilig – rene meditasjon for kropp og sjel, kun kraftig avbrutt av en skoleklasse fra ungdomsskolen som hastet videre med sine ungdommelige hyl og skrik (sånn skal det være…). Vi kom oss sakte men sikkert tilbake etter sjokket og nøt alt vi så der vi vandret gjennom Staudehaven, Fuchsiahaven, Urtegården, Baronessens Have, Den Engelske Have og mange, mange flere. Vi hadde 7 timer rundt omkring på Slottet, men kunne visst hatt 7 dager isteden. I løpet av 7 timer skulle vi selvsagt også bespises og det ble gjort på Jomfru Rigborg som lå fantastisk plassert i en av Egeskovs Gamle staller. Maten var som seg hør og bør italiensk inspirert når den serveres av stedets 2 italienske kokker og som har kommet hit først og fremst pga urtehagene(!). Ingen overraskelse at dette smakte herlig (jeg er forøvrig virkelig glad det italienske kjøkken). Jomfru Rigborg bød også på ettermiddagskaffe «med litt søtt attåt». Etter mange timer på Egeskov var tiden kommet for å si farvel. Vi plasserte oss godt i bilen – faktisk godt å få slappet litt av i beina, ikke fritt for at vi gikk ganske så langt inne på slottsområdet.

Turen gikk videre til Svendborg og til Stella Maris Hotel de Luxe (de Luxe betegnelsen så litt merkelig ut i programmet, men når vi kom det forstod vi hvorfor). Hotellet regnes for å være blant de aller beste i hele Danmark og her skulle vi altså spise og bo til dagen etter. Middagen var inspirert av en blanding av fransk og fynsk og med lokale råvarer. Igjen, et herlig valg av arrangøren. Kvelden avsluttes på terrassen – dog med en terrassevarmer – med et glass med noe godt i mens vi nyter utsikten over Svendborg Sund.

Takk for i dag.

Dag2 0329
Dag2 0354

Du kan ikke kopiere innhold fra ReiseLiv.blog.  Du kan derimot donere og så få tilgang til bilder.